Nieuwsberichten 3-kwartaal 2013

Website: www.arbredeose.eu

Het is begin november.... De groenten van de moestuin zijn geoogst, alleen de bietjes, enkele uien en prei staan nog fier overeind. De restanten van de tomatenplanten zijn gerooid en nu genieten volop van de ingemaakte tomatensoep en de tot jam verwerkte abrikozen, vijgen, perziken...

Wie waren bij ons dit jaar?

Net als vorig jaar hebben we wat kengetallen zoals aantal volwassenen, kinderen, zijn ze eerder geweest en uit welk land kwamen ze? Dit gaat dus over de kale cijfers; maar wat de gasten beleefd hebben staat in het gastenboek, hier na te slaan.

16 gezinnen hebben bij ons hun vakantie gevierd in 2013
Totaal waren dat 57 personen te weten 41 volwassenen en 16 kinderen
Zij waren afkomstig uit België (50%),  Nederland (25%), Frankrijk (19%) en Duitsland (6%)
38 personen zijn eerder geweest en kwamen dus voor de tweede of derde keer of zelfs vierde keer
De helft kwam 1 week, de anderen hadden voor 2 weken geboekt.
Ondertussen is belangstelling voor volgend jaar prima : er zijn al 5 weken vastgelegd, allemaal terugkomers. Wij zien naar ze uit!

Plum Village de Pruniers


Zo'n 2,5 km van ons vandaan - een half uurtje lopen - ligt het centrum Plum Village, een praktijkcentrum opgericht door de boeddhist Thich Nhat Hanh. Men geeft daar cursussen op gebied van mindfullness. Dit voorjaar was de belangstelling daarvoor zo groot, dat een aantal cursisten extern gehuisvest moest worden. Zodoende hebben we drie weken gasten van hen gehuisvest, die om zes uur in de ochtend vertrokken en pas laat in de avond terugkwamen. Het was nog best fris in het centrum, vandaar dat men de warme en geriefelijke vakantiewoning bijzonder waardeerde. En passant hebben we geleerd hoe je elkaar begroet met met de handen en een lichte buiging...

Arbre de Rose gaat stroom produceren


Het was al jaren onze wens: zelf stroom opwekken door middel van zonnepanelen. Destijds in Nederland was het niet aantrekkelijk, maar hier grijpen we onze kans. De daken van ons huis zijn te versnipperd om grootschalig panelen te leggen, maar we hebben ruimte genoeg. Daarom hebben we achter in de tuin een abri (een soort afdak) groot genoeg om 36 panelen te plaatsen. De opgewekte stroom gaan we rechtstreeks aan het elektriciteitsnet leveren, dus we zijn een soort electriciteitscentrale. De panelen zijn geplaatst, de omvormer die de stroom geschikt maakt voor het net is gemonteerd en de meters aan de weg zijn er klaar voor. Nu nog de kabels trekken en klaar is kees. We leveren maximaal 9 Kwc dus ruim genoeg voor onze eigen consumptie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!