Jaaroverzicht 2012

In het vorig jaaroverzicht vroegen we ons nog af: "Gaat de tijd hier in Loubes-Bernac sneller dan we gewend waren of zijn we zelf langzamer en haalt de tijd ons in?"
We hebben het/een antwoord gevonden: "we hebben onszelf een langzamer tempo aangemeten en daardoor kan de tijd ons makkelijker inhalen". Hoe dan ook: tijd voor alweer een jaaroverzicht!!!

In het 1-e kwartaal 2012 werden we verrast door een winter die langer duurde dan we gewend waren: op 5 februari viel er een pak sneeuw van 10 cm en bleef zo'n tien dagen blijven liggen. Gevolg: het hele Franse openbare leven lag stil. De schoolbussen reden niet dus de kinderen bleven thuis, geen postbezorging dus ook geen rekeningen. Wel kwam de bakker langs, want die had sneeuwkettingen om de banden van de auto gedaan.

Daarna was de winter snel voorbij en in maart meldden zich al de eerste gasten. Zij hadden trek in een paar weken goed weer om te wandelen en uit te rusten. Een Franse buurvrouw die langs kwam zag de zonaanbidders genieten en merkte op: "Bronzer en Mars, c'est rare". En daar bleef het niet bij: na een week waagde men zich al in het zwembad en werd het vroegte-zwemrecord gebroken. Hun belevenissen hebben zij in dichtvorm in het gastenboek opgeschreven en zijn hier na te lezen.

Ondertussen werd de wijngaard op maat geknipt, klaargemaakt voor de oogst in september. Begin april hebben we vier pins-parasol geplant (den-parasols) om het huis wat meer in het groen te zetten. Een enorm karwei om die 300 kg wegende bomen om hun plaats te krijgen, maar het lukte met behulp van de tractor van de overbuurman en een behulpzame vriend.

In het 2-e kwartaal 2012 hebben we kennis gemaakt met ragondins (Frans voor beverrat). Zij waagden zich steeds dichter bij ons huis om zich te verlekkeren aan het malse gras. In het begin was het wel gezellig om op regelmatige tijden de diertjes te zien, maar ze voelden zich steeds meer op hun gemak en werden allengs minder schuw. Tot dat ze op het punt stonden om het zwembad uit te proberen: dat was het moment om ze te vangen en ze een ander tehuis gegeven, ver weg van Arbre de Rose.

We hadden al een tafeltennistafel, een basketbalnet, pétanque ballen en nu dan ook voor de jonge gasten: twee schommels en een klimtouw. Hiernaast op de foto zie je hoe de schommel eerst grondig getest werd!

De moestuin werd dit jaar bijna professionneel aangepakt: compleet met een plan voor beplanting. Het resultaat mocht er zijn: tuinbonen, peultjes, doperwten, aardbeien, radijs, snijbiet, bospeen, uien, stokbonen, bietjes, tomaten, prei, paprika, komkommer en meloen. Naast succes waren er ook misoogsten: we hebben geleerd dat worteltjes niet van klei houden, spercibonen op tijd geplant moeten worden en tomaten ook ziek kunnen worden.

Om bij te blijven op het gebied van de nieuwe telefoons met al hun mogelijkheden, hadden we een "app" ontwikkeld. Dat is een klein programmaatje voor de smartphone of tablet, hiermee heb je op een Androïd-smartphone of tablet informatie over Arbre de Rose onder handbereik, zonder onze website te hoeven raadplegen. We vroegen ons af: is dit een grapje of toch nuttig? Het resultaat was dat de app dit jaar zo'n 20 keer is aangeschaft, dus te weinig om verschil te maken met onze website. Conclusie? Voorlopig maar links laten liggen!

In het 3-e kwartaal stond zoals elk jaar de ontvangst van gasten centraal. De verhuur is prima verlopen en het gastenboek flink aangevuld. Wij hebben genoten van de vele kinderstemmen die klonken in het zwembad en over het veld.

Dit seizoen werden we verrast door kinderen die een tekening gemaakt hadden, speciaal voor ons. Nadat we de eerste tekening hadden opgehangen in te toren, volgden er al snel meer. Zo verzamelden we in de loop van het seizoen een groot aantal: een expositie van kunst waarbij elke tekening een verhaal vertelt van een kind zoals deze zijn vakantie hier beleeft. Het mooie van deze expositie is, dat we zo de kinderen blijven herinneren, met hun spel met elkaar, hun uitspraken (de wereld is zo mooi geworden) en vooral hun spontaniteit.

Als afsluiting van het seizoen hebben we de boel de boel gelaten een week naar Noord-Spanje vertrokken. Vanaf hier ben je binnen een halve dag in prachtige locaties die we iedereen graag aanbevelen zoals Hondarribia, Zarautz, St Jean de Luz en als topper: San Sébastian. Naar deze stad gaan we zeker weer naar terug, want een dag was te kort om alles te beleven.

Als altijd sluiten we het jaar af met het oogsten van de laatste vruchten, het opruimen van de tuin, het winterklaar maken van het zwembad etc. Helaas hadden twee van de vier pins-parasol de aanplant niet overleefd. Achteraf bleek dat de droge, hete zomer te veel was voor de bomen en dat ook het vele bewateren van de wortels niet voldoende was. Een 'kenner' beweerde dat ook het besproeien van de naalden noodzakelijk is om de droogte te overleven. Dat weten we dan voor een eventuele andere keer.
Het 4-e kwartaal is voor ons hiermee ook een periode van terugblikken: op een mooi jaar met veel fijne gasten, lieve familie- en vriendenbezoeken en gelukkig ook de nodige rust voor onszelf.

We kijken uit naar het nieuwe seizoen van 2013 en met nu al 13 weken verhuur, gaat dat de goede kant op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!