Nieuwsberichten 3-e kwartaal 2012


Alweer oktober.... le temps passe vite. De groenten van de moestuin zijn geoogst, alleen de bietjes en prei staan nog fier overeind, het gras (was praktisch stro door de langdurige droogte) heeft zich weer hersteld, de appels en peren zijn al weer geplukt en ingemaakt en we genieten nu nog volop van de ingemaakte en tot jam verwerkte abrikozen, vijgen, perziken... 
Het hoogseizoen van de verhuur is voorbij; we hebben veel gasten verwelkomd en uitgezwaaid met dit jaar bijzonder veel kinderen (lees hier het gastenboek), wandelingen gedaan, de druiven zijn geoogst en we hebben veel taarten en jams gemaakt. Vrienden en familie zijn langs geweest met bijbehorende lange avonden en verhalen op de veranda en de terrassen. Kortom weer een fantastisch kwartaal!
  1. Wie waren bij ons dit jaar?
  2. Kunst in Arbre de Rose
  3. De vendange (druivenoogst)
  4. Uitstapje naar Spanje
  5. Recept: Snijbiet
Wie waren bij ons dit jaar?

Nee, nee, we noemen geen namen van onze gasten, privé uiteraard. Wel is het aardig om te weten wat de samenstelling was, in aantallen volwassenen, kinderen, zijn ze eerder geweest en uit welk land kwamen ze?
(Psst... de Franse belastingdienst kijkt vast mee, maar dat maakt niet uit, doen ze al jaren...).
Dit gaat dus over de kale cijfers; maar wat de gasten beleefd hebben staat in het gastenboek, hier na te slaan.


  • 17 gezinnen hebben bij ons hun vakantie gevierd in 2012
  • Totaal waren dat 57 personen te weten 35 volwassenen en 22 (!!!) kinderen
  • Zij waren afkomstig uit België (67%) en uit Nederland (33%)
  • 24 personen zijn eerder geweest en kwamen dus voor de tweede of zelfs derde keer
  • De meeste gezinnen (70%) kwamen 1 week, de overigen hadden 2 weken geboekt.
Ondertussen is belangstelling voor volgend jaar bijzonder : er zijn al 9 weken vastgelegd, waarvan bijna de helft terugkomers. Wij zien naar ze uit!

Kunst in Arbre de Rose

Dit jaar werden we verrast door kinderen die een tekening gemaakt hadden, speciaal voor ons. Nadat we de eerste tekening hadden opgehangen in te toren, volgden er al snel meer. Zo verzamelden we in de loop van het seizoen een groot aantal: een expositie van kunst waarbij elke tekening een verhaal vertelt van een kind zoals deze zijn vakantie hier beleeft. Het mooie van deze expositie is, dat we zo de kinderen blijven herinneren, met hun spel met elkaar, hun uitspraken (de wereld is zo mooi geworden) en vooral hun spontaniteit.

De wijnoogst van 2012

Het is nu al de derde keer dat de druiven worden geoogst door de 12 plukkers van Jean-Marie en Catharine Le Bihan uit het naburige dorp Soumensac. De wijn van de eerste twee oogsten staan nog in de houten vaten om te rijpen, dus nog even wachten voordat we die kunnen proeven. Ook dit jaar viel het op met hoeveel zorg de druiven geplukt werden: eerst een trosje met de hand selecteren, dan de ongerechtigheden er uit knippen, dan er aan ruiken en dan voorzichtig in het kratje leggen. Geen wonder dat de wijn van deze druiven gemaakt niet in de supermarkt bij de koopjes liggen.
Na de oogst hebben we met vrienden de wijnkelders in Soumensac bezocht om te zien hoe de druiven daar verwerkt worden. We proefden nog wat wijn van een eerdere oogst en uiteraard het vocht van de eerste pers: Impeccable!!!

Uitstapje naar Spanje

De vakantiegangers die bij ons waren, brachten ons op een idee: laten we zelf ook eens op vakantie gaan! En nadat we de laatste gasten hadden uitgezwaaid, de tuin op orde hadden gebracht, de druiven geplukt, het zwembad gehiverneerd (winterklaar), zagen we dat het in Noord-Spanje ook nog prachtig weer was. Vanaf hier ben je binnen een halve dag in prachtige locaties die we iedereen graag aanbevelen:
- Hondarribia, net over de grens, is een typisch Baskisch stadje met een oude vesting en een veelheid aan tapas- en visrestaurants  Hier hebben we een week gelogeerd in een hotel. Vandaar uit hebben bezocht:
- Zarautz, een prachtige Spaanse badplaats, waar we uren hebben doorgebracht langs markten, pleinen, tapasbars. Hier lijkt het of de Spanjaarden de hele dag door feest vieren.
- St Jean de Luz, een Franse badplaats (zie de foto) waar van alles te doen is.
- San Sebastian, een stad gebouwd om een baai en om nooit meer te vergeten. Hier gaan we zeker weer naar terug, want 1 dag was te kort om alles te beleven.

Recept: snijbiet
Van alle groenten uit de moestuin was het de snijbiet die ons het meest verraste. Van mei tot in het late najaar kun je ervan eten. Je snijdt het af en het groet spontaan weer aan, het hele seizoen door. Je kunt de jonge blaadjes gebruiken in de sla. De grotere bladen snij je aan stukken (zonder de dikke nerf), en daarna in de (koeke)pan en mengen met olie, ui, knoflook; roeren totdat het er uitziet als gekookte spinazie en daar smaakt het ook wel naar. Heerlijk met vis en rijst en een wit wijntje!!!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!