Nieuwsberichten 2-e kwartaal 2012
Overzicht:
- Grapje of toch nuttig?
- Ragondins wilden vriendjes worden
- De moestuin in vol bedrijf
- Schommels voor de kleintjes
- Recept: Frittata op basis van doperwtjes
Nu we hele dagen op het land/tuin werken en ons eerder een (wijn)boer of tuinder voelen dan een professionele verhuurder, dreigen we los te raken van de snelle wereld van internet en communicatie. Niet dat we dat erg vinden, maar toch... je weet maar nooit waar het naar toegaat. We lezen wel dat de vakantieganger van de toekomst zich steeds meer toelegt op sociale media als facebook, twitter etc. Bij de keuze van de vakantiebestemming zou men de mening en ervaring van anderen sterk laten meewegen. Ook de ontwikkeling van smartphones gaat razend snel en dan is een website al weer bijna ouderwets! Dus hebben we een Android-app gemaakt. Dat is een klein programmaatje voor je smartphone of tablet. Als je zo'n apparaat hebt begrijp je het direct: hiermee heb je op een Androïd-smartphone of tablet informatie over Arbre de Rose onder handbereik, zonder onze website te hoeven raadplegen. De huidige mogelijkheden van deze app zijn: checken van de beschikbaarheid van de gite "Loubes" en het appartement "Bernac", de last-minutes aanbiedingen en een fotogalery. We hebben echt geen idee of dit gaat werken, daarom is alle feed-back welkom, en/of een review/waardering op Google Play.
Volg deze link om de app op je Android telefoon/tablet te laden.
Helaas, de app is (nog) niet beschibaar voor de iphone (Apple), maar wie weet...
2) Ragondins wilden vriendjes worden.
We dachten al een tijdje: wie loopt er 's nachts om ons huis en graaft holletjes bij bomen en zelfs bij de regenpijpen? Het waren flinke gaten, dus moesten het flinke, sterke diertjes zijn. Dit voorjaar werd het duidelijk: twee ragondins (Frans voor beverrat) waagden zich ook overdag steeds dichter bij ons huis om zich te verlekkeren aan het malse gras. In het begin was het wel gezellig om op regelmatige tijden de diertjes te zien, maar ze voelden zich steeds meer op hun gemak en werden allengs minder schuw. Tot het moment dat ze ook op het punt stonden om het zwembad uit te proberen: dit is het moment om ze te vangen. Met behulp van professionele kooien met daarin geraspte wortel slaagden we erin de diertjes te vangen. We hebben ze een ander tehuis gegeven, ver weg van Arbre de Rose
3) De (moes)tuin in vol bedrijf.
We krijgen steeds meer waardering voor de boertjes die op de markten hun producten aanbieden. Juist nu we zelf proberen om de moestuin op orde te krijgen, beseffen we hoeveel kennis en ervaring er nodig is om toonbare vruchten en groenten te kunnen oogsten. Dit jaar hebben we er voor gekozen om vooraf een plan te maken: wat komt waar en wanneer te staan en hoeveel. En natuurlijk goed afkijken wat de Franse buren doen, boeken en internet raadplegen. In het "MOESTUIN werkboek" (Peter Bauwens) houden we de activiteiten bij en leze we allerlei tips. Met het boek "thuis bij jamie Kook met het ritme van de seizoenen" proberen we te begrijpen wat de plaatselijke bevolking vanzelfsprekend vindt, namelijk eten wat het seizoen en de streek voortbrengt. Het (tussen)resultaat geeft hoop: tot nu toe zijn tuinbonen geoogst, peultjes, doperwten, aardbeien en radijs. En we eten volop van de snijbiet, een plant die lijkt op sla, maar smaakt naar spinazie en maar door blijft groeien, de hele zomer door. In de komende tijd komen bospeen, uien, stokbonen, bietjes, tomaten, prei, paprika, komkommer en meloen.
Daarnaast ondergaat de siertuin - dankzij de koemest, regen en warmte - een ware groeispurt. Alles lijkt nu te lukken, wat vooral na de toch wel strenge winter een waar feest is van kleurige planten en bloemen.
4) Schommels voor de kleintjes
We hadden al een tafeltennistafel, een basketbalnet, pétanque ballen en nu dan ook voor de jonge gasten: twee schommels en een klimtouw. Hiernaast op de foto zie je hoe de schommel eerst grondig getest wordt, voordat deze vrijgegeven wordt!
Het geheel achter het pomphuisje begint steeds meer op een soort sportveldje te lijken. We hebben plannen om ook een jeux de boule veldje aan te leggen met wat zitbankes. Omheining er omheen en het geheel ziet er dan best leuk uit.
5) Recept: : Frittata op basis van doperwtjes (met dank aan Appie)
Dank zij het goede weer, was de oogst van doperwten bijzonder goed. Alle erwten zijn uit de peulen gehaald, geblancheerd en in de vriezer gelegd. Een hele klus, en niet verstandig om dat in één keer te doen, want de pols wilde een aantal dagen niet meer meewerken. We hadden zin in hapjes en kregen eters langs, daarom hebben we een soort taart gemaakt van de doperwten: een groot succes. Daarom bijgaand het recept (met dank aan Appie):
Ingrediënten:
8 eieren, 50 ml room, 3 el verse munt, fijngesneden, 250 g doperwten, ontdooid, 1 rol geitenkaas (150 g), 1 potje zwarte olijven zonder pit (240 g), uitgelekt.
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Klop in een kom de eieren met room en munt los. Voeg naar smaak zout en peper toe. 2. Strooi de doperwten over de bodem van de vorm en schenk het eimengsel erover. Snijd de geitenkaas in dunne plakjes en leg ze in de vorm. 3. Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de frittata in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Snijd de frittata in kleine puntjes en serveer met de olijven.
Reacties