Nieuwsberichten van 1-e kwartaal 2012

Winter op Arbre de Rose. De winter duurde dit jaar langer dan we gewend waren: op 5 februari viel er een pak sneeuw van 10cm en dat is zo'n tien dagen blijven liggen. Gevolg: het hele Franse openbare leven lag stil. De schoolbussen reden niet dus de kinderen bleven thuis, geen postbezorging dus ook geen rekeningen. Wel kwam de bakker langs, want die had sneeuwkettingen om de banden van de auto gedaan. Na een paar dagen binnen zitten wilden we er ook wel eens op uit. Dus de auto in en net als de bakker flink gas geven op de oprijlaan. Gevolg: slippende banden en rondspattend grind maar geen meter vooruit. Na een poosje ploeteren bedachten we een truc: al achteruit rijdend lukte het ons om de openbare weg te bereiken. De weg was verder verlaten en ook in het dorp Loubes waagde geen Fransman zich met z'n auto op de weg. Onderweg naar Ste Foy zagen we her en der auto's op hun kant in de greppel, maar er waren ook langlaufers en skateboarders, die plezier hadden in de sneeuw.
Na een paar weken was de sneeuw en de vorst (soms 11 graden onder nul!) verdwenen en konden we de schade opmaken: alle orleanders in de tuin waren gesneuveld en ook andere gevoelige struiken en planten moesten we gaan afknippen tot aan de grond. Maar mooi was te zien hoe na een paar weken zonneschijn de natuur er in slaagde om alles weer groen te maken. De bloesems van de fruitbomen sprongen te voorschijn, de kraanvogels kwamen weer overvliegen, kortom het werd weer lente.

Voorjaarsgasten. De eerste gasten van het jaar kwamen al vroeg: half maart meldde zich een echtpaar die we al twee keer eerder hadden ontvangen. Ze hadden trek in een paar week goed weer om te wandelen en uit te rusten. Een Franse buurvrouw die langs kwam zag de zonaanbidders genieten en merkte op: "Bronzer en Mars, c'est rare". En daar bleef het niet bij: na een week waagde men zich al in het zwembad en werd het vroegte-zwemrecord gebroken. Hun belevenissen hebben zij in dichtvorm in het gastenboek opgeschreven en zijn hier na te lezen.

Wijngaard. Onlangs zijn de wijnstokken weer gesnoeid. Nu kunnen de stokken weer uitlopen en blad, bloesem en druiven voortbrengen. We zijn weer benieuwd naar het resultaat in het najaar. Binnenkort kunnen we de wijn van het afgelopen jaar gaan proeven; deze ligt nu nog te rijpen in de eikenhouten vaten bij de wijnboer.

Voorjaarsklusjes. Vanwege het succes van de moestuin, hebben we deze nu vergroot, zodat we nog meer gewassen kunnen kweken, ook voor de gasten om daarvan te plukken en te oogsten.
Verder hebben we vier pijnbomen geplant: de beroemde 'pin parasol' die zo kenmerkend is in dit landschap. We wilden graag volwassen bomen om zodoende ook wat schaduw te krijgen op de terrassen. Uiteindelijk vonden we een kweker bereid om de bomen af te leveren, maar in de grond plaatsen ( 300 kg per stuk), dat moesten we zelf verzorgen. Dank zij  de hulp van de overbuurman met zijn tractor en Flip (ex-gast en nu ook woonachtig in de buurt) staan de bomen nu op hun plek.
Onlangs hoorden wij van een Franse gids dat het bezit van een 'pin parasol' van oudsher een betekenis heeft. Bij de uitvaardiging van het Edict van Nantes in 1598 door de Franse koning Hendrik IV, kregen de protestanten (hugenoten) rechten op uitoefening van hun geloof en garnizoensrecht in een paar Zuid Franse steden. Alsteken hiervan plantten de protestanten de 'pin parasol' bij hun huizen. De katholieke Fransen hielden het bij de cypres. Wanneer we nu door het landschap rijden, valt het ons op dat dit onderscheid er nog steeds is: of er staan 'pins parasol' of cypressen bij het begin van de oprijlaan. Hier op Arbre de Rose maken wij dit onderscheid niet: er staan ook 3 cypressen bij de toren!


Verhuurseizoen. De aanmeldingen voor de verhuur komen weer goed op gang; we hebben veel nieuwe gasten dit jaar maar verwelkomen ook een aantal die eerder geweest zijn. Wij zijn er klaar voor om de eerste gasten te ontvangen. Kijk hier voor het gastenboek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!