Jaaroverzicht 2011

Gaat de tijd hier in Loubes-Bernac sneller dan we gewend waren of zijn we zelf langzamer en haalt de tijd ons in? Hoe dan ook, er is alweer een jaar voorbij en dus 'tijd' om terug te kijken op 2011.


In het 1-e kwartaal hadden we wintergasten in de gite die hun pas gekocht huis gingen inrichten. Ze wonen nu al bijna een jaar in een dorpje verderop en we hebben nog steeds leuk contact. Verder hebben we 14 haagbeuken langs de oprijlaan laten planten en 80 leylandii's op de erfgrens met de nieuwe buren. Vanwege het succes van de moestuin, hebben we deze nu vergroot, zodat we nog meer gewassen kunnen kweken, ook voor de gasten om daarvan te plukken en te oogsten.


Het 2-e kwartaal van 2011 stond in het teken van de moestuin. We hadden de smaak te pakken en kregen zelfs al (licht)groene vingers. De fruitbomen waren goed gesnoeid want we konden volop fruit oogsten: nectarines, kersen, pruimen en perziken. De eerste gasten in mei konden hiervan al mee genieten als ook van de groenten, die volop groeiden. Ook nu kwam het regenwater uit de 5m3 tank goed van pas, want veel regen viel er niet. Alleen in juli was het een paar dagen natter dan we voor onze gasten wensten, maar ja: 'het weer heeft altijd gelijk'.


De meeste gasten hebben we ontvangen in het 3-e kwartaal, waaronder een aantal terugkomers. Maar ook familie kwam gezellig langs. De twee kleinzonen hebben zich prima vermaakt met timmeren, een 'cementvloertje' leggen, muziek maken, vuurtje stoken, op de grasmaaier meerijden en voor badmeester spelen. Verder hebben we voor onze gasten wijnproeverijen gehouden, taarten gebakken en als bureau de tourisme opgetreden: dit jaar vielen stadjes als Monflanquin (middeleeuwse feesten) en Pujols erg in de smaak. 



Tenslotte hebben we ons in het laatste kwartaal gericht op het verkrijgen van een officiële classificatie voor beide verhuurruimtes (meublés de tourisme) . In het begin waren we wat huiverig om ons te conformeren aan Frans normen, omdat het merendeel van onze gasten uit NL/BE afkomstig is. Stel je voor dat een bidet verplicht zou zijn (of nog erger een hurktoilet). Toch hebben we de knoop doorgehakt en zijn er helemaal voor gegaan. Dat betekent een gedegen voorbereiding, zoals extra voorzieningen aanbrengen (snelkookpannen, extra kussens, telefoon etc) en zelf met de lijst in de hand 112 punten controleren. 
Ook hebben we een bord geplaatst aan het begin van de oprijlaan. Vervolgens hebben we het classificatie bureau Headlight Audit uit de buurt van Parijs ingeschakeld, die de controle in december uitvoerde. Het was best spannend mee te maken hoe vreemde ogen de ruimtes inspecteerden. In begin ging het wat stroef, maar de inspecteur - en ook wij - werden gaandeweg steeds opgeruimder, om te eindigen met een bak koffie in onze keuken. Daar kwam het hoge woord eruit: de ruimtes voldeden aan alle eisen voor 4 sterren. Ook aan alle bijkomende zaken waarvoor extra punten te behalen waren werd voldaan op één punt na: adapters. Op het formulier stond dat adapters gewenst waren, dus hadden we alle opladers die we nog over hadden er bij gehaald. Fout: geen opladers maar verloopstekkers, voor de Engelsen met hun afwijkende stekkers! Toch nog weer wat geleerd.


Ondertussen heeft de prefectuur van Lot-et-Garonne de classificatie officieel gemaakt en zijn de twee verhuurruimten "Loubes" en "Bernac" toegevoegd op de site "ATOUT France".
De classificatie is 5 jaar geldig, dus eind 2016 zien we wel weer!



Dichtbij en veraf is er veel meegeleefd met dit avontuur. Zo kregen we van vrienden een zelfgemaakt oorkonde en van familie een heuse taart met opschrift! Geweldig mooi en lekker! Ook kregen we veel aanmoedigingen van gasten en vrienden. Bedankt hiervoor!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!