Nieuwsberichten van 3-e kwartaal 2011

Alweer bijna oktober....het lijkt wel of de tijd hier steeds sneller gaat. De groenten van de moestuin zijn grotendeels geoogst, het gras (was bijna stro door de langdurige droogte) heeft zich wonderbaarlijk hersteld, de appels en peren zijn al weer geplukt en we genieten nu volop van de vijgen. Ook het verhuurseizoen loopt al weer op z'n eind; we hebben veel gasten verwelkomd , wijnproeverijen gehouden, de druiven zijn geoogst en we hebben veel taarten en pesto gemaakt. Vrienden en familie zijn langs geweest met bijbehorende lange avonden op de veranda. Kortom een fantastisch derde kwartaal!


De zomergasten.
Onze zomergasten zijn alweer vertrokken en zij hebben wisselend weer meegemaakt - zonnige en soms hete dagen afgewisseld met af en toe wat regen. Het geeft ons veel voldoening dat een aantal gasten deze streek uitgebreid verkend heeft: van fietstochten langs de Garonne, de eetmarkten in de buurt, tot Middeleeuwse feesten in Montflanquin. Sommige gasten komen volgend jaar terug om nog meer te ontdekken! En het gastenboek spreekt voor zich.



Zelf pesto maken. 
Pesto is heerlijk op stokbrood, in de pasta of bij hapjes. We hebben dit diverse keren zelf gemaakt en daarbij ingrediënten uit de moestuin gebruikt zoals walnoten en basilicum. Het recept is verrassend eenvoudig en gaat als volgt:
Kraak de walnoten, maal 50 gram fijn met een vijzel en rooster in een droge koekenpan goudbruin. Meng er daarna 2 grof gesneden knoflookteentjes door. Pluk 50 gram basilicumblaadjes, was en dep ze droog en doe dit samen met de geroosterde walnoten, 50 gram verbrokkelde (Parmezaanse) kaas en 50 gram olijfolie in de keukenmixer. Pureer dit geheel fijn tot een smeuïge pasta en breng op smaak met peper en zout. Het resultaat bewaren we in een weckpotje en we zorgen er voor dat er altijd wat olijfolie op drijft.



Wijnproeverijen. 
Dit jaar hebben we voor het eerst wijnproeverijen georganiseerd bij het hier naast gelegen Clos de Cadarets. Het begint met een wandeling door onze eigen wijngaard, met uitleg over de druif Sémillon, daarna een wandeling naar het dal langs de wijngaarden, waar we leren dat Duras elf druivensoorten kent, waarvan de volgende vijf het meest voorlomen: de witte druiven van de Sémillon en Sauvignon Blanc, de rode druiven van de wijnstokken Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De wandeltocht eindigt bij de wijnmakerij, daar ontdekken we een bron, zien hoe de druiven opgeslagen en verwerkt worden en proeven we wat van de bekroonde rode wijn (Cabernet Sauvignon) van 2009 en de charmante rosé Clementine, genoemd naar de dochter van de propietaire. Eventueel kan hier wijn gekocht worden en wandelen we daarna terug naar Arbre de Rose.


De Vendange (druivenoogst)
Het jaar 2011 wordt een goed wijnjaar, dat hoor je overal om je heen: flink wat zon en op tijd voldoende regen. Onlangs zijn de druiven van onze wijngaard voor een deel geoogst (zie hier de fotoreportage). Dat wil zeggen ongeveer de helft is geplukt om er vin blanc sec van te maken. De andere helft blijft nog enkele weken hangen zodat de edele rotting (nouriture noble) er over komt. Deze druiven zijn dan geschikt voor de liquoreux, de zoete likeur wijn voor bij het dessert. Inmiddels zijn de druiven geperst en is de jus overgebracht in eikenhouten vaten in de kelders om daar te gisten en te rijpen tot een prachtige witte wijn.


In het nabij gelegen stadje Duras is de druivenoogst "officieel" van start gegaan. Bij het "Maison du Vin" konden de bezoekers zelf de druiven plukken en deze daarna storten in een traditionele wijnpers. Na het persen van de druiven vloeide het sap rijkelijk en is er uitgebreid getoast op een goede oogst. Wij hebben meegedaan en e.e.a. vastgelegd in deze fotoreportage.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!