Nieuwsberichten van 2-e kwartaal 2010

Het eerste halfjaar is omgevlogen: het eerste kwartaal was nog wat aan de koude kant, maar in de afgelopen drie maanden hebben we alweer volop kunnen genieten van de voorjaarszon. We hebben gezaaid en geplant, gasten ontvangen en uitgezwaaid, een douche bij het zwembad geplaatst, een waterontharder laten plaatsen en de regenwatertank in gebruik genomen.

Groentetuin. Vorig jaar hadden we al veel profijt van de groentetuin, dus dat doen we dit jaar weer. Eerst flink wat compost en tuinaarde door de grond mengen, daarna de frees er door en vervolgens indelen, zaaien en planten. De kruiden (peterselie, citroenthijm, thijm, selderij, salvia, basilicum, dille, mint, koriander, bieslook) staan vooraan, zodat we vanuit de keuken er makkelijk bij kunnen. Verder rabarber, courgettes, meloenen, paprika's, tomaten, sla, aardbeien, pepers, bietjes, komkommer en prei. Verder hebben we venkel, pastinaak, radijs en veldbloemen gezaaid. We zien alles opkomen en zijn verbaasd over het resultaat: de eerste kroppen sla zijn al in de keuken verwerkt, binnenkort de radijs en de bietjes. Ook hebben we de eerste eigen kersenoogst gehad. Dit alles vraagt veel onderhoud, wieden en vooral veel water. En het liefst regenwater, daarover straks meer.

Bloementuin Alle groeit en bloeit volop: veel rozen, laventera, bakken met geraniums, irissen, violen, bodembedekkers, hortensia, annabellen, rozenbottel struiken (cyclaam kleur), bloeiende spirea, hibiscus, trosroosjes.... En ook de lavendel langs het zwembad staat op springen. Water, veel regenwater heeft dit nodig. Het is heel ontspannend om nu de perken te onderhouden, want we hebben veel worteldoek toegepast en voor het gezicht dit af en toe afgedekt met keitjes. Dit scheelt een stuk in het onderhoud en daardoor hebben we ook het onkruid nu aardig onder controle.Ook de rozen bij de wijngaard doen het nu een stuk beter dan vorig jaar en geven steeds weer mooie rozen. Van de laventera plukken we regelmatig takken voor in de vazen in huis. Maar ook veldbloemen bloeien volop in de omgeving.

Regenwater "L'eau, c'est un problème ici" aldus de buurman, die daarmee bedoelt dat je altijd water tekort komt. En dan met name regenwater, want l'eau de ville , dat lusten zijn planten niet en is bovendien relatief duur. En meestal heeft de plaatselijke bevolking wel gelijk, dus we hebben afgekeken hoe onze Franse buren dat doen. Zij hebben een waterbron laten slaan, met een pompinstallatie en verdeelpunten door de hele tuin heen. Dat levert bijna genoeg op om dagelijks de tuinen te besproeien. Wij hadden tijdens de bouw al een extra 5.000 liter tank laten plaatsen in de grond om daar al het regenwater in op te slaan. Momenteel stroomt via 10 afvoerpijpen al het regenwater van de daken in de tank. Er is nu een pomp aangesloten met een verdeelpunt, die beurtelings twee extra waterbakken van 500 liter vult en water bij de terrassen aanlevert. Nu alles aangesloten is kunnen we 6.000 liter regenwater opslaan en daarna hergebruiken. Voor de liefhebber: als er 3 mm regen valt, stroomt er 1 m3 water in de tank.

Douche Voor onze gasten (en natuurlijk ook voor ons zelf) hebben we nu een douche geplaatst bij het zwembad. De eerste gasten en wijzelf hebben daar al van genoten en het moet gezegd: eerst warm, daarna geleidelijk koud en daarna hup... het water in. Op onze website hebben we nog meer foto's geplaatst.

Waterontharder We waren het al gewend in Utrecht, dat harde water. Hier in Frankrijk kunnen ze er ook wat van; we hebben hier kalkrijke grond met leem, dus het water is mogelijk nog harder dan in NL. Schadelijk voor de vaatwassers, de boilers, de wasmachine en natuurlijk niet lekker voor de gasten. Daarom hebben we een waterontharder geplaatst en nu stroomt er zacht water door de leidingen; ook lekker in de thee en koffie en in de waterfles tijdens de wandelingen.

Gastenboek het seizoen is voor de verhuur weer begonnen en we hebben al gasten verwelkomd en weer uitgezwaaid: vriendinnen en vroegere buren. Fijn dat zij ook in het gastenboek hun ervaringen hebben geschreven; kijk hier voor het gastenboek.

Volgers van Arbre de Rose Wil je op de hoogte blijven van deze blog; meld je dan rechts boven aan bij Volgers.

Voor het laatste nieuws over de beschikbaarheid van de vakantiewoningen: zie ook onze website.

Groet, Hannie en Henk


Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!