Nieuwsberichten van 1-e kwartaal 2010

De eerste maanden van 2010 hebben we achter de rug en volgens de Fransen hier was het extreem koud:  zelf het water in het kippenhok bij de buurman was bevroren!!!


Wintergasten. In de eerste twee wintermaanden hadden we een Engels-Frans echtpaar in de gite, dat wachtte op de overdracht van hun koophuis bij ons in de buurt. De sfeer en de warmte in de vakantiewoning "Loubes" maakten voor hen het wachten draaglijk en de open haard deed de rest. Zij zijn nu in hun eigen huis aan het werk en we komen elkaar nog regelmatig tegen.

Puntjes op de i. De wintermaanden waren prima om nog wat klusjes te doen en af te maken wat bleef liggen in het afgelopen seizoen om het huis: een trap en een douche bij het zwembad, planten van vruchtbomen, zo'n 60 rozebottelstruiken, 65 trosrozen, laurierstruiken, 'spiegels' aanbrengen om de bomen etc. Binnen het huis zijn de wanden van toiletruimten betegeld, de douche rekjes vervangen en tegels boven het fornuis aangebracht. Zodoende is nu alles klaar voor de verhuur en kan het grote genieten weer beginnen.

Ontmoetingen. Ook in de winter gaan de festiviteiten en andere activiteiten door: begin januari was de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in de salle de fête, waar de burgemeester van ons 360 inwoners tellende dorp de plannen voor het nieuwe jaar ontvouwde, op 6 januari werden we onthaald op een galette (een soort drie-koningen taart) bij de buren en onlangs was er weer de Repas de Chasse; lange rijen tafels met zo'n 300 eters die genoten van de opbrengsten van de jacht. Een lange zit van 12 uur s'middags tot s'avonds 7 uur, maar zeker de moeite waard.

De wijngaard. Onze wijngaard voor het huis heeft vorig jaar een goede opbrengst gehad en we hebben de wijn inmiddels beproefd en goed bevonden. Het onderhoud (knippen, opbinden, spuiten, bijknippen, oogsten etc.) doen we niet zelf, maar was uitbesteed aan de vorige eigenaar, die aangaf er mee te willen stoppen. Inmiddels hebben we nieuw contract met een andere wijnboer en daar zijn we best een beetje trots op, want hun wijnen worden beschouwd als één van de beste van de Côtes de Duras: Mouthes Le Bihan (kijk hier Domaine Mouthes Le Bihan voor hun website). Onlangs is de wijngaard in één middag geknipt door moeder en dochter Le Bihan, geholpen door een ouvrière (arbeidster). Nu kunnen de stokken weer uitlopen en blad, bloesem en druiven voortbrengen. We zijn benieuwd naar het resultaat in het najaar.

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Chateau des Bruyères

    In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!