De oogst van de druiven: Vendange

Op 21 september j.l. zijn de druiven (Sémillon) van onze wijngaard geplukt. De klus is in amper drie uren geklaard met wat oponthoud vanwege regenval. In totaal is zo'n 30 hl geoogst door elf ijverige plukkers, waaronder wijzelf. Het was de eerste keer dat wij aanwezig konden zijn bij de druivenpluk van onze wijngaard, dus dat was een hele ervaring.
Het plukken met de hand heeft veel voordelen: de druiven raken niet beschadigd, alleen de goede druiven worden geselecteerd en de opbrengst bevat veel minder water dan bij machinale pluk; bij machinale pluk komt ook het vocht op de bladeren in de oogst, afgezien van al het ongedierte, bladeren en takken dat meekomt.


Het plukken gebeurt heel systematisch: eerst de ene helft (huiszijde) van de wijngaard en daarna de andere helft (wegzijde). Een rij wordt geplukt door twee plukkers; aan beide zijden 1; zodoende worden alle trossen meegenomen. Elke plukker heeft 1 of 2 emmers ter beschikking, die telkens geleegd wordt door een aparte plukker. Zodoende kan iedereen rustig ongestoord doorplukken.

Nadat alle druiven geplukt waren werd de bak met 30 hl druiven door een traktor naar de wijnkelder gereden. Daar werden de druiven machinaal uit de bak gepompt in de horizontale spindel (wijn)pers. Door de druk van de druiven ontstond spontaan druivensap, dat de plukkers zich goed lieten smaken.

Ook werd het suikergehalte direct gemeten met een hydrometer (een soort dobber die in het sap drijft) om het toekomstige alcoholpercentage te kunnen schatten. Resultaat: 14 % alcohol mag verwacht worden. Vervolgens werd de spindelpers in werking gesteld en al draaiend en persend werd al het sap in ruim een uur tijd uit de druiven gehaald en opgepompt in een 50 hl vat. Daar krijgt het sap de tijd om te gisten tot het gewenste resultaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!