Bezoek aan pruimendrogerij

Vandaag hebben we met een aantal vrienden en gasten een plaatselijke pruimendrogerij bezocht. We zagen in de buurt de pruimen aan de bomen hangen, en waren heel benieuwd hoe de pruimen uiteindelijk in de winkel terechtkomen. De oogst van de pruimen begint in de tweede helft van augustus en duurt tot begin oktober. Aangezien de rijpe pruimen maar een klein tikje nodig hebben om van te tak te vallen, hebben de bomen hier niet onder te lijden. Onrijpe vruchten blijven han­gen, wat de kwaliteit ten goede komt. Op de grond spreidt men in plaats van stro, zoals vroe­ger gebruikelijk was, netten uit en de afgevallen vruchten raapt men op en worden op lange platte karren vervoerd.
De verse pruimen worden gewassen en in een enkele laag op roosters gelegd. Vroeger liet men ze in de zon of in bakkersovens drogen (vuistregel: men moest 100 kilo hout stoken voor 100 kilo gedroogde pruimen), maar tegenwoordig schuift men de op karren gestapelde roosters in grote droogkamers of -tunnels. In de ruimte wordt hete lucht geblazen en vochtige lucht afgezogen. Tussen het voordrogen bij 60 °C en de finition, het nadrogen bij 75°C, ver­strijkt 18 tot 24 uur. Het is de bedoeling het vochtigheidsgehalte van de pruimen te verlagen tot 21 % à 23%, waarbij de geur behouden blijft en zo mogelijk nog versterkt wordt doordat ze beginnen te gisten. Vermeden moet worden dat ze karameliseren, want dat gaat ten koste van de smaak en geeft de pruimen een lelijke bruine kleur. Daarom mag de temperatuur binnenin de vruchten niet hoger worden dan 75°C. Afhankelijk van de graad van rijpheid en de grootte is er 2,5 tot 3,5 kg verse vruchten nodig voor 1 kg pruimedanten. 
Na het drogen, wat onmiddellijk na de oogst moet gebeuren, worden de pruimen voorlopig in houten kisten opgeslagen in donkere, koele ruimten. Voordat ze op de markt komen, krijgen de pruneaux d'Agen een heet bad, waardoor het vochtigheidsgehalte tot zo'n 30% stijgt. Ze gaan dan mooi glanzen en worden heerlijk zacht, zodat de consument ze meteen kan eten. We hebben ter plaatse ook gedroogde pruimen gekocht en eten nu de pruimen heel anders op, met in het achterhoofd het beeld van al die hardwerkende mensen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!