Nieuwsberichten van juli/augustus 2009 en een recept

Highlights in juli/augustus 2009:
  1. Oogst van de moestuin
  2. Fruit van de Frans buren
  3. Tevreden gasten
  4. Het jubileum
  5. Recept: Pruimen likeur
1) Oogst van de moestuin
Een van de eerste zaken die we graag op orde wilden hebben was een moestuin. En dat is aardig gelukt: in de afgelopen maanden oogsten we tijm, basilicum, rosemarijn, peterselie, bieslook, tomaten, aardbeien, sla, broccoli, pepers, uien en prei. Het is nu een dagelijks ritueel geworden om even de tuin in te lopen en wat kruiden te knippen voor de sla of voor het water in de karaf. We hebben wat groente en fruit klaargezet voor de foto, voordat deze als ingredienten verdwenen in de tomatensoep en de preitaart.


2) Fruit van onze Franse buren.
Vrijwel dagelijks ontmoeten we de buurman (ca va?) in de tuin en steeds delen we mee in zijn enorme opbrengst. De afgelopen maand waren dat emmers vol met pruimen, armen vol met sla, doosjes met perzikken en nu ook al vijgen. Takken met overheerlijke donkergroene vruchten hangen over de erfgrens en we zijn vrij om die te plukken. Binnenkort dus vijgentaart en vijgenjam. Ook maken we nu al plannen om de de tuin bij de erfgrens in het najaar vol te zetten met fuitbomen: de eerste perzikpitten zitten al in de potjes met tuinaarde en we zijn zeer benieuwd.

3) Tevreden gasten.
Het seizoen loopt al bijna af en we kijken nu al terug op een succesvolle verhuur. Familie, vrienden en (onbekende) gasten bevolkten onze gite en appartement en allemaal hadden ze het enorm naar hun zin. Kijk maar eens in het gastenboek, grote kans dat uw/jouw bijdrage daar ook bijstaat.


4) Het jubileum.
Op 15 augustus hebben we met (klein)kinderen en vrienden ons 40-jarig huwelijksfeest gevierd. Het was zowat de warmste dag van het jaar, maar het lukte ons om het hoofd koel te houden: we zochten met elkaar het koelste plekje op vóór het huis, terwijl onze kinderen de heerlijkste hapjes voorbereidden op de barbecue. We kijken er goed op terug en kijken uit naar het volgende lustrum!
Een verrassing was een zak vol met merinque's (een soort Franse delicatessse, bijzinder zoet en soms te koop bij de dorpsbakker), prima te gebruiken samen met frisse aardbeien als nagerecht.

5) Recept pruimenlikeur
Van onze Franse buren hebben we een echte "prunes d'Agen" gekregen met de bedoeling om daar pruimenlikeur van te maken. We kregen het recept er bij (een goed bewaard lokaal geheim) en samen met hen hebben we in de keuken de voorbereidingen daarvoor getroffen. Al met al resulteerde het in 4 wekflessen vol met likeur en we bleven nuchter. Jammer dat we voorlopig nog geen pruimpje met "l'eau de vie" kunnen proeven, want de flessen moeten nog minstens een half jaar gekeerd en bewaard worden. Hierbij het recept (geheim, dus niet doorgeven a.u.b. :)
a) per fles van 1 liter:
b) de pruimen (circa 500 gram) zijn gedroogd volgens het locale geheime procedé (liefst op houtvuur) en die stoppen we tot het randje toe in de fles.
c) daarna 12 suikerklontjes met 1 dl water mengen en zachtjes laten koken, moet blank blijven
d) suikersiroop gieten over de pruimen
e) daarna volgieten met 1/2 liter l'eau de vie (een soort brandewijn van 40%)
f) goed afsluiten en half jaar laten staan (jammer, jammer...)

Eet smakelijk!

Lees de andere berichten en ander nieuws op onze websites:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!