Hoe overleef je zonder electra in Frankrijk

Toen we eind november 2008 ons huis in Frankrijk betrokken, wisten we dat er geen elektra en water in het huis aanwezig zou zijn. Toch zijn we er ingetrokken, maar "hoe overleef je dan?" is de vraag die veel mensen ons stellen.

Om te beginnen hebben we eerst een maand overnacht in Cruon, bij Marianne en Steven. Overdag werkten we in het huis met dikke kleren aan. Water haalden we uit een buitenkraan en warmte van een petroleumkachel. Koken doen we op camping kooktoestel van de kinderen . En het licht komt van waxinelichtjes, olielampjes en de camping lamp. En 's avonds draaien we de deur op slot en rusten we uit in Cruon.

Al gauw besloten we om de gite "Loubes" zo snel mogelijk leefbaar te maken, dus de bedden er in, een eettafel met stoelen en een servieskast geplaatst en een houtkachel geïnstalleerd. Nu was het al mogelijk om af en toe in de gite te slapen en daar overdag je op te warmen! Ook hebben we constant warm water want de fluitketel staat op de kachel.

Het verkrijgen van hout voor de kachel is een heel avontuur, want iedere Fransman op het platteland heeft zijn eigen droge voorraad thuis of op bestelling. Dat krijg je niet zomaar en zeker niet in de winter. Na een zoektocht van enkele dagen slaagde we er in bij de plaatselijke grondwerker om 1 kub hardhout te bemachtigen. Wat voel je je dan gelukkig!

Ook een aggregaat (In Frankrijk noemen ze dat een groupe electrique) is onontbeerlijk. De plaatselijke fietsenmaker in Duras kon deze snel leveren, dus kunnen we regelmatig lampen ontsteken, boormachines laten lopen en wasmachines draaien. Binnenkort proberen we of de boiler op te warmen is zodat we kunnen douchen.

Ondertussen zijn de keukens er en komt er water uit de kraan. Concrete toezeggingen van EDF (het Franse staatsbedrijf voor electra) hebben we nog niet, maar ondertussen houden we het hoofd koel en de voeten warm! De maire (burgemeester) heeft gehoord dat ze half januari gaan beginnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!