Wat kan er (bijna) fout gaan met het bouwen van een huis?

Het laten bouwen van een huis in Frankrijk is spannend, maar ook onvoorspelbaar, geeft energie, maar geeft ook zorgen. Vooral vanwege de afstand (1000 km naar het zuiden), alles in een een andere taal, het is niet je dagelijkse werk, en je moet het er nog even bij doen. Gelukkig kunnen we een beroep doen op onze tussenpersoon in Frankrijk, die telkens weer probeert de zaak in het rechte spoor te houden. Wat zijn zo al de aandachtspunten, wat kan er (bijna) fout gaan....

Onze ervaring tot nu toe is dat je het laten bouwen van een huis in Frankrijk als een project moet aanpakken:

  • Er moet duidelijkheid zijn over wat er opgeleverd gaat worden bij beide partijen (de bouwer en de opdrachtgever). B.v. als de aannemer stelt dat er sleutelklaar wordt opgeleverd, moet je beseffen dat clés en mains in Frankrijk betekent: zonder een keuken.
  • Er moet overeenstemming zijn over de prijs. Dat kan in geval van een standaardhuis (b.v. uit de catalogus van de bouwer) redelijk recht toe recht aan zijn, maar ingeval van een eigen ontwerp, moet er heel wat onderhandeld worden. Daarbij komen nog de extra kosten, zoals het bouwklaar maken van de grond, de sceptic tank, de aansluitingen van de nutsvoorzieninngen. Reken daarbij ook nog op 10 procent extra omdat de standaard uitrusting je niet bevalt, zoals het tegelwerk, het sanitair, badkamermeubels etc. De Franse smaak is bij lange na niet de onze, blijkt in de praktijk. Onze les: tel minstens 25 % op bij de aanneemsom.
  • We moeten het nog eens worden over de bouwtijd, vanaf het moment van het vrijkomen van de bouwvergunning tot aan de oplevering. We gebruiken daarvoor een standaard contract waarin ook de garantiebepaling staat.
  • De meeste kopzorgen kwamen tijdens de bouwaanvraag. De bouwer levert in ons geval de (betaalde) service dat hij de "demande de permis de construire" voor ons en namens ons aanvraagt. Hij heeft er ervaring mee, dus dat komt wel goed denk je. Maar in werkelijkheid was de bouwer bijna te laat met de indiening bij de DDE zodat de CU dreigde te verlopen. Daarnaast was de aanvraag niet volledig ingevuld en kregen we een boze brief van de DDE : dossier incomplet. Voor de hand liggende vragen waren door de bouwer niet of half ingevuld. met daardoor kans dat de aanvraag verloopt en op zijn minst vertraging oploopt. Onze les: zie er persoonlijk op toe dat de aanvraag compleet en juist ingevuld is.
  • Veel aandacht kostte een foute tekening op die bij de aanvraag was ingediend. De situatietekening (plan masse) kwam niet overeen met de kadastrale tekening, zodat de kans bestaat dat het huis op de verkeerde plaats gebouwd gaat worden. De sceptic tank stond getekend op de plaats waar we het zwembad willen en door de foutieve oppervlakte (1200 m2 was over het hoofd gezien!) kunnen er problemen ontstaan met de drainage. Daarnaast werd de oprit naar het huis niet correct weergegeven.
    Financiering: houd rekening met de nieuwe aangescherpte eisen voor een frankrijk hypotheek. Deze zijn zeker niet onredelijk, maar beperken je financieringsmogelijkheden.

Reden voor wanhoop? Zeker niet, maar het is zaak om voortdurend goed op te letten en je Frans goed te kennen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chateau des Bruyères

In gedachten zijn we al met de bouw begonnen!